Állatorvosi feltételek

Állatorvosi feltételek lóval a versenyek helyszínére történő belépés esetén:

Kedves versenyzők!

Kérnénk mindenkit, hogy legyen szíves maradéktalanul tartsa be az állatorvosi feltételeket, mert minden verseny helyszínére érkező ló lóútlevelét, benne az előírt oltások és vérvételezések meglétét - a saját és mások lova védelmében - leellenőrizzük. Az ellenőrzés a ló levétele előtt történik és a verseny helyszínére kiküldött hatósági állatorvos, vagy a járási főállatorvos kijelölése alapján a verseny állatorvosa végzi.

A magyarországi törvényi szabályozás a következőket írja elő:

Ha egy ló elhagyja a lakhelye szerinti közigazgatási határt (azaz kilép a településéről) és valamilyen rendezvényre (versenyre, szabadidős versenyre, vagy egyéb lovas találkozóra, közös edzésre, stb.) megy, vagy szállítják, akkor kötelező, hogy legyen mellette a szabályosan kitöltött útlevél.

A „szabályosan kitöltött” lóútlevél állatorvosi részében – e tekintetben - a következőknek kell benne lennie:

1. Vakcinázások:

A versenyre, szabadidős versenyre, versenyezni, vagy csak bemutatóra, látogatóba érkező lovak tekintetében kötelező az MLSZ által megkövetelt minimális (FEI) szabályozást betartani, ami a következő:

A lovat szabályosan vakcinázni* kell lóinfluenza ellen és ezt az állatorvosnak igazolnia is kell a lóútlevélben.

* Szabályos vakcinázás = alapimmunizálás (első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás) + utána 6 hónapon belüli emlékeztető oltást jelen (+/- 21 nap). A további emlékeztető oltásokat 6 havonta (+/- 21 nap) kell beadni.

Magyarországon vakcinázásra csak Magyarországon törzskönyvezett vakcina használható. Tehát nem elfogadható olyan vakcina, ami lehet, hogy az EU más államában regisztrált, de Magyarországon nem. Akkor is igaz ez, ha a vakcinát magyar állatorvos adta be és az érvényes magyar állatorvosi kamarai bélyegzőjével igazolta. Tehát az ilyen vakcinázás nem érvényes.

A vakcinázást az állatorvos aláírása és bélyegzője tanúsítja. A vakcinázáskor nem kötelező a matrica beragasztása. Ugyanakkor az önmagában - az állatorvos aláírása és bélyegzője nélkül - beragasztott matrica semmit nem igazol és nem elfogadható.

2. Vérvételezés:

A helyszín lovai és a versenyre érkező lovak védelmében/érdekében a helyszínre érkező lovaknak 1 évnél nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálattal kell rendelkezniük FKV és takonykór tekintetében.

A versenyzőknek a figyelmébe ajánlott, hogy ha a budapesti ÁDI Labor (Buadapest, Tábornok u.) nem tudná időben elvégezni a vizsglatot, akkor akkreditált laborként a békéscsabai Állategészségügyi Labor Kft.-be is küldhető minta, ahol a vizsgálat elvégzése általában gyorsabb.

Elérhetőségeik: Állategészségügyi Labor Kft, 5600 Békéscsaba, Szerdahelyi u. 2. Tel.: 66/ 447-147 , 66/ 447-460