IC Ranch Westernlovas Egyesület - Szentes

 

HOME

Egyszerűsített "mobilbarát" verzió!

REINING 

 

A Reining lovaglása nem csak a patternekben (pályarajzokban) előírt manőverek végrehajtását jelenti, hanem azt is, hogy a lovas képes a lovát úgy irányítani, hogy minden mozdulatát kontroll alatt tartsa.

Egy jól képzett, átengedő reining ló a segítségeket készségesen, ellenállás nélkül vagy legfeljebb minimális ellenállással fogadja el, és hajtja végre, teljes mértékben engedelmeskedve lovasának.

A ló bármilyen önálló mozdulata, ami nem a lovas kérésére történik, a kontroll hiányának tekintendő. Ezért a pontosan leírt Reining programtól (PATTERN) való minden eltérést ideiglenes, vagy teljes kontrollhiánynak kell tekinteni, és ez az eltérés súlyosságától függően pontlevonással, szélsőséges esetben kizárással jár.

 

Minden versenyző az adott pályát egyénileg, külön hajtja végre. A bírálat akkor kezdődik, amikor a versenyző belép a pályára, és akkor fejeződik be, amikor a lovas az utolsó manővert is végrehajtotta.

A Reining versenyeket a hivatalos (AQHA, NRHA) Reining feladatok bármelyike alapján le lehet bonyolítani.

REINING

(western felszerelésben bemutatható versenyszám)

Spin

Gyorskör

REINING SZABÁLYZAT

 

Minden egyes pálya – különböző sorrendben - tartalmazza az alábbi feladatokat (=manővereket).

Kör lovaglása: Az előírt helyeken minden Patternben 2 szabályos gyors nagykört és egy szabályos lassú kiskört kell lovagolni vágtában mind a két kézre. A nagy és a kisköröket jól látható méret és sebesség különbséggel, vagyis „speed kontrollal” kell lovagolni.

Ugrásváltás: Az ugrásváltást pontosan az adott pontnál (középen), amikor az egyik kézre végrehajtott körről átlovaglunk a másikra, akkor kell végrehajtani.

Spin: (ejtsd: szpin) Gyors, 360°-os fordulat a belső, hátsó láb körül, miközben az elülső lábak ügetés-szerű mozdulatokkal kívülről keresztezik egymást. Végrehajtása tehát nem vágtaugrás-szerű fel-le emelkedő, hanem lapos ügető mozgással történik.

Sliding Stop: (ejtsd: szlájding sztop) A Sliding Stop, más néven „csúszó megállás” során a ló nagy tempójú, egyre gyorsuló "hegynek fel" vágtából (=Run Down), a két hátsó lábára "ülve" több métert csúszva áll meg, miközben az első lábai ügetésszerűen szabadon tovább futnak.

Roll Back: (ejtsd: Roll Bak) Stop utáni azonnali (várakozás nélküli) 180°-os gyors fordulat a hátsó lábon, ami után a ló – lépés, vagy ügető lépés nélkül - szinte azonos nyomon az ellenkező irányba vágtázik vissza.

Hátraléptetés: egyenes vonalom ~ 3 méteren keresztül.

Reining szabályzat, pontozás itt: Reining1

A különböző manőverekért kapható penaltyk rajzokkal itt: Reining2

Tippek tanácsok reining versenyzéshez itt: Reining 3

Pontozólap (Scorecard) értelmezése itt: Reining4

Millió dolláros lovasok, lovak a reining sportban itt: Reining 5

 

A Reining szabályzatát lásd a versenyszabályzatban!

REINING PÁLYA MINTA

 

8# pattern

Lépés vagy ügetés a lovarda közepére. Kezdés a lovarda közepén, arccal a bal oldali hosszúfal, vagy kerítés felé. A pálya lovaglását lépésből, vagy állásból lehet megkezdeni.

1. Négy teljes spin balra.

2. Négy teljes spin jobbra.  Várakozás (Hesitate)

3. Három vágtakör jobbra, jobb kézre: az első kör nagy és gyors, a második kör kicsi és lassú; a harmadik kör nagy és gyors.  Ugrásváltás a lovarda közepén.

4. Három vágtakör balra, bal kézre: az első kör nagy és gyors, a második kör kicsi és lassú; a harmadik kör nagy és gyors.  Ugrásváltás a lovarda közepén.

5. Egy nagy vágtakör jobbra annak bezárása nélkül („U” alakban). Gyorsuló vágta lefele (Run down) egyenes vonalon a lovarda jobb fala mentén, majd a középső jelzőoszlop elhagyása után rollback balra, legalább 6 méterre a faltól vagy kerítéstől – nincs várakozás (=no hezitation).

6. Vágta „U” alakban vissza. Egyenes vonalon gyorsuló vágta lefelé (Run down) a lovarda bal fala mentén, majd a középső jelzőoszlop elhagyása után rollback jobbra, legalább 6 méterre a faltól vagy kerítéstől – nincs várakozás (=no hesitation)

7. Vágta „U” alakban vissza.  Egyenes vonalon gyorsuló vágta lefelé (Run down) a lovarda jobb fala mentén, majd a középső jelzőoszlop elhagyása után Sliding stop, legalább 6 méterre a faltól vagy kerítéstől. Hátraléptetés legalább 3 méterre.  Várakozás (Hesitate), a pattern befejezésének demonstrálására.

VIDEÓK

Sliding stop