Az IC Ranch Westernlovas Egyesület - Szentes

Szabadidős és utánpótlást nevelő versenysorozata

HOME

Egyszerűsített "mobilbarát" verzió!

Ha kezdő versenyző vagy, vagy ha nem vagy biztos abban, hogy eléggé ismered a szabályzatot, akkor olvasd el az alábbiakat, mert segítenek majd Neked a tájékozódásban!

 

Először is itt a 2019-es általános versenyszabályzatunk linkje. Nyisd meg és tanulmányozd! LINK: http://www.amatorwestern.hu/download/awv-altalanos-mukodesi-2019.pdf
 
A szabályzatban piros kiemeléssel találod azokat a részeket, amik tavalyhoz képest változtak! Ezeket feltétlenül olvasd át! 

Ha a piros kijelölés a szakasz/fejezet/rész címében található, akkor az a teljes fejezetre/szakaszra/részre vonatkozik!”

 
Az elkövetkezőkben mi most külön is kiemeljük Neked azokat a részeket, amik „nem tudása” negatívan befolyásolhatja a versenyzésedet, a versenyeredményeidet és a bajnoki eredményeitdet.
 
Elsőként szeretném felhívni a figyelmedet a következőkre:
Bevezettünk egy új versenyszámot a kicsik számára, a LIED LINE TRAILT (LLT)

 

LEAD LINE TRAIL (LLT):  A LLT egy könnyített „trail pálya” 12 éves és fiatalabb gyermekek számára. Ebben a versenyszámban önállóan versenyezni nem tudó, vagy még nem akaró gyerekek indulhatnak el. Aki ebben a versenyszámban indul, az más versenyszámban – kivétel a hasonló kategóriájú futószáras versenyszám - még másik lóval-, illetve versenyen kívül sem indulhat el, különben elveszti a versenyszámban való induláshoz a jogosultságát! Ebben a versenyszámban csak lépés és ügetés jármód kérhető a versenyzőtől. A versenyző „önállóan teljesíti a pályát, miközben edzője, felkészítője által tartott felvezető száron lovagol. Pontveszteségért akár segítséget is kaphat a felvezetőjétől.” 


A Western-Reining Szakággal való egyeztetés szerint meghatároztuk az általános versenyszabályzatunkban a versenysorozat CÉLJÁT.

E szerint:
„AZ AMATŐR WESTERN VERSENYSOROZAT ELSŐDLEGES CÉLJA UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS A WESTERN LOVASSPORT SZÁMÁRA.  KIEMELTEN A SZAKÁGI OB-K SZÁMÁRA.
ÍGY A WESTERN STÍLUSBAN LOVAGLÓ SZABADIDŐ LOVASOK, KEZDŐ LOVASOK, FIATALKORÚ VERSENYZŐK SZÁMÁRA LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA A VERSENYZÉS ELKEZDÉSÉHEZ, A VERSENYRUTIN MEGSZERZÉSÉHEZ. LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA TAPASZTALTABB VERSENYZŐK FIATAL LOVAINAK BEVERSENYZÉSÉHEZ, IDŐSEBB LOVAIK KORRIGÁLÁSÁHOZ.

 
Mindezek alapján az amatőr western versenysorozat alapkategóriái a youth az amateur és a limited open („félprofi”) kategóriák, hiszen nekünk ők az alapbázisunk. (A gyerek kategória nem hivatalos nemzetközi kategória, ezért nem soroljuk ide. A youth-ban indulhat el minden fiatalkorú versenyző. A gyerek kategóriát csak azért indítottuk, hogy „védjük” a legfiatalabbakat)
Ezért szeretnénk az amatőr versenysorozatban az "open" kategóriához való hozzáállást kicsit átformálni. Jó lenne, ha úgy tekintenétek az open kategóriákra, mint egy nyílt kategóriára és nem mint a profik kategóriájára. Ez legyen számotokra egy lehetőség a gyakorlásra a saját - fő - kategória előtt.
 
>>> „Open (=„nyílt”) kategória: ebben a kategóriában bármelyik kategóriájú versenyző – akár gyerek, youth, vagy amateur, vagy kezdő versenyző is - indulhat. A SZABADIDŐS LOVASSPORTBAN JAVASOLT E KATEGÓRIÁT A FŐ- VAGY VÁLASZTOTT KATEGÓRIA ELŐTTI GYAKORLÁSRA HASZNÁLNI.”


 A versenyen való indulás feltételei lovasok számára:

 • a Versenysorozat szabályzatának ISMERETE, ELFOGADÁSA és BETARTÁSA
 • az etikai kódexben foglaltak maradéktalan betartása és betartatása
 • MELEGÍTŐ PÁLYA SZABÁLYAINAK BETARTÁSA
 • a versenyre való nevezés LEGÁLIS KATEGÓRIA VÁLASZTÁSSAL*
 • versenyenként egyszeri nevezési díj befizetése,
 • versenyszámonként és kategóriánként startdíj befizetése,
 • évente egyszer (a versenyző első éves versenyén) regisztrációs díj megfizetése és ezzel a startszám megváltása,
 • a versenyen a ló mind a jobb, mind a bal oldalán startszám jól látható módon való viselése,       
 • 18 év alatti lovasok részvételének feltétele saját edző, vagy felkészítő megnevezése.
 • 14 éves kor alatt kobak használata kötelező, 14 és 18 éves kor között ajánlott!
 • (A kobak használatának elmulasztásából adódóan bekövetkező esetleges balesetekért sem a Szervezők, sem a rendező nem vállal felelősséget!)
 • 18 éves kor alatti személy ménnel nem versenyezhet, egyik versenyszámban sem
 • HOZZÁJÁRULÁS AHHOZ, HOGY ADOTT VERSENYZŐRŐL, A VERSENYEN KÉSZÜLT FOTÓKAT, VIDEÓKAT AZ AWV SZERVEZŐ BIZOTTSÁGA HIVATALOS CÉLLAL FELHASZNÁLHASSA.

 
*FIGYELEM!
MINDEN VERSENYZŐ FELELŐS AZÉRT, HOGY A SZÁMÁRA MEGENGEDETT KATEGÓRIÁT VÁLASSZA!
A VERSENYZŐ A KATEGÓRIÁJA KIVÁLASZTÁSÁVAL, A RÁ VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS SZANKCIÓK TUDOMÁSUL VÉTELÉVEL ELISMERI, HOGY MINDEN TEKINTETBEN MEGFELEL AZ ÁLTALA VÁLASZTOTT KATEGÓRIÁNAK.

 
Indulási feltételek lovak számára:
A VERSENYSOROZAT VERSENYEIN, MELEGÍTŐPÁLYÁJÁN VAGY A RENDEZVÉNYHEZ KÖTHETŐ EGYÉB ÉRINTETT TERÜLETEN OLYAN LOVAT TILOS LOVAGOLNI, FUTÓSZÁRAZNI ÉS FELVEZETNI, AKI A TÖBBI LÓRA, NÉZŐKRE, LOVASOKRA, …STB. MAGATARTÁSBÉLI PROBLÉMÁI MIATT POTENCIÁLIS VESZÉLYT JELENTHET, VAGY AZOKAT NAGYMÉRTÉKBEN ZAVARJA. AZ ILYEN LÓ AZ ADOTT  VERSENYBŐL VAGY AZ ADOTT VERSENYNAPBÓL KIZÁRÁSRA KERÜL! AZ ILYEN OKBÓL KIZÁRT LOVAS, PÉNZVISSZAFIZETÉSRE SEMMILYEN FORMÁBAN SEM JOGOSULT! / KIZÁRÁS MÉRTÉKÉRŐL A SZERVEZŐ BIZOTTSÁG TÖBBSÉGI SZAVAZATTAL DÖNT, MELY SZAVAZÁS ZÁRTKÖRŰ!/


Fontos, hogy tisztában legyetek azzal is, hogy a versenysorozatban, azaz a  „BAJNOKSÁGBAN VALÓ RÉSZVÉTEL” AZT JELENTI, HOGY A VERSENYZŐ LÓ-LOVAS PÁROS 4 FORDULÓS BAJNOKSÁG ESETÉN LEGALÁBB 3 VERSENYEN RÉSZT VESZ.”
Egy dolog egy versenyt megnyerni és más egy bajnokságot!
 
 
A bajnoki helyezések kiszámítási módja 2019-ben:
A helyezések kiszámítása minden esetben ló-lovas párosra vonatkozik, és versenyszámonként és kategóriánként külön értendő. Kivétel LLT. Minden – bajnoki versenyszámonként és kategóriánként - megszerzett helyezés a következő bajnoki pontot éri, ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY AZ ADOTT VERSENYEN HÁNY LOVAS KÖZÜL SZEREZTE MEG HELYEZÉSÉT A LOVAS:
 
PEST MEGYÉBEN MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ VERSENYEK ESETÉN:
 

versenyzők száma 1 hely 2 hely 3 hely 4 hely 5 hely 6 hely
3-4 6 5 4 3 2 1
5-8 7 6 5 4 3 2
9- 8 7 6 5 4 3
 
PEST MEGYÉN KÍVÜL MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ VERSENYEK VALAMINT A TROPHY ESETÉN:
 
versenyzők száma 1 hely 2 hely 3 hely 4 hely 5 hely 6 hely
3-4 8 7 6 5 4 3
5-8 9 8 7 6 5 4
9- 10 9 8 7 6 5

 
Az év végén az adott versenyszám adott kategóriájában a legeredményesebb (= legtöbb bajnoki pontot összegyűjtött) ló-lovas páros nyeri el az Amatőr Western Versenysorozat adott versenyszám adott kategóriájának Győztese (=Champion-ja”) címet.
 
A BAJNOKI PONTSZÁMÍTÁS AZ ADOTT VERSENYSZÁM EGY ADOTT KATEGÓRIÁJÁBAN A VERSENYSOROZAT FORDULÓINAK ÖSSZESÍTÉSÉBEN A VERSENYZŐ LÓ-LOVAS PÁROS ÁLTAL ÖSSZEGYŰJTÖTT BAJNOKI PONTOK  ALAPJÁN TÖRTÉNIK.  PONTEGYEZŐSÉG ESETÉN AZ RÉSZESÜL ELŐRÉBB, AKI AZ ADOTT VERSENYSZÁM ADOTT KATEGÓRIÁJÁBAN MAGASABBAN ÖSSZ SCORE SZÁMOT ÉRT EL.  A WESTERN PLEASURE VERSENYSZÁMOKBAN – AMELYBEN NINCS SCORE  -  AZ RÉSZESÜL ELŐRÉBB, AKI AZ EGÉSZ ÉVES TELJESÍTMÉNYE SORÁN, TÖBB VERSENYZŐTÁRSSAL SZEMBEN ÉRTE EL AZ EREDMÉNYÉT.
 
DÍJAZÁS 2019-ben: A második és a harmadik helyezett is kap érmet!

1. hely                        kék  szalagot kap + aranyérmet nyakszalaggal                       
2. hely                        piros szalagot kap + EZÜSTÉRMET NYAKSZALAGGAL                                             
3. hely                        sárga  szalagot kap + BRONZÉRMET NYAKSZALAGGAL                                              
 
 
A VERSENYZÉS KÖLTSÉGEI A versenyiroda számára:

Regisztrációs díj (tartalmazza a startszámot)      5.000.- ft/ év a versenyző évi első versenyén kell befizetni!
Nevezési díj (online előnevezéssel):                   5.000.- forint/ ló-lovas páros/verseny > minden versenyen be kell fizetni egyszer!
Késedelmi (helyi) nevezési díj:                         10.000.- forint/ ló-lovas páros/verseny
Startdíj (versenyen kívül is):                              1.500.- forint/ ló-lovas páros/versenyszám > minden versenyen be kell fizetni annyiszor,

                                                                                   ahány versenyszámban indul a versenyző!
Startdíj Halter:                                                  3.000.- forint/ ló > csak azon a versenyen van erre lehetőség, ahol AQHA bíró bírál. Ez évente egy versenyt jelent!
 
A CSAK HALTER VERSENYRE NEVEZŐKNEK „HALTER STARTSZÁMOT” KELL VÁLTANIUK.
ENNEK DÍJA 4.000 FT, AMI EGYBEN STARTDÍJ IS.
 
2019-BEN A HALTER VERSENY EGYBEN HIVATALOS AQHA PONTSZERZŐ VERSENY IS!


A CSAK LIED LINE TRAIL ÉS AZ OPCIONÁLISAN KIÍRHATÓ FUTÓSZÁRAS VERSENYRE NEVEZŐ GYERMEKEKNEK ZÖLD SZÍNŰ ÉVES STARTSZÁMOT  KELL VÁLTANIUK , AMI NEM LÓ LOVAS PÁROSRA, HANEM KIZÁRÓLAG A LOVASRA VONATKOZIK. (PL.: HA EGY LOVARDA A VERSENYZŐJE RÉSZÉRE LEAD LINE TRAIL VERSENYSZÁMBAN NEM TUDJA AZT A LOVAT BIZTOSÍTANI, MELLYEL A KORÁBBI VERSENYEKEN VERSENYZETT, AZONBAN HELYETTE MÁSIK LÓ BIZTOSÍTÁSA MEGOLDOTT, NEM KELL ISMÉTELT STARTSZÁMOT KIVÁLTANI, MERT A STARTSZÁM CSAK A LOVASRA VONATKOZIK.)
Ennek díja: 2.000 ft és egész évre szól.
Emellett csak startdíjat kell fizetniük, nevezési díjat nem.
A csak lead line trail versenybe való indulás startdíja: 2.000.- ft
 

A VERSENYZÉS KÖLTSÉGEI a rendező helyszín számára:

Box díj (mindig a rendező helyszín határozza meg. A kiírásban lehet róla tájékozódni!)

 

ÓVÁSRA továbbra is van lehetőség. Az óvást a versenyirodánál lehet kezdeményezni, 10.000.- ft befizetésével, írásban az erre szolgáló nyomtatványon.