IC Ranch Westernlovas Egyesület - Szentes

 

HOME

Egyszerűsített "mobilbarát" verzió!

Mi is ez az E-WESTERN?

Bemutatjuk! Olvasd el!

Az ONLINE WESTERN SHOW (TOVÁBBIAKBAN: E-WESTERN) egyedülálló – általunk elsőként elindított - kezdeményezés a lovas sportban!
Tudomásunk szerint rajtunk, az AWV-n* kívül, más lovasversenyt szervezők, ilyen jellegű versenyt nem írtak még ki soha!
* AWV = Amatőr Western Versenysorozat, szabadidős és utánpótlást nevelő lovas versenysorozat a western lovas sportban)
 
AZ E-WESTERN LÉTREHOZÁSÁVAL AZ VOLT A CÉLUNK, hogy a szabadidős western versenyszezon befejezését követően az eseménytelen őszi-téli-tavaszi időszakban is lehetőséget biztosítsunk a számodra, hogy:
-           TE MINT VERSENYZŐ, a következő évre való felkészülése ideje alatt is folyamatos visszajelzést kaphass a fejlődésedről
-           az „élő” versenyszezonon kívül is - független bírói bírálatok által -  továbbra is összemérhesd tudásodat versenyzőtársaidéval, így motivációt kapj a folyamatos felkészülésre
-           TE MINT OLYAN SZABADIDŐS LOVAS, akik kacérkodik a versenyzés gondolatával, de eddig nem volt módod és/vagy lehetőséged és/vagy éppen bátorságod elmenni egy „valódi” versenyre, akkor itt most kipróbálhasd a versenyzést és/vagy megmérettesd a tudásodat és lovad tudását egy független bíró által
 
 

Kedves AWV versenyzők, kedves Érdeklődők!
 
Az alábbiakban szeretnénk Nektek bemutatni, az E-WESTERN-t, azaz Online Western Show-t!
 
Az ONLINE WESTERN SHOW (TOVÁBBIAKBAN: E-WESTERN) egyedülálló – általunk elsőként elindított - kezdeményezés a lovas sportban!
Tudomásunk szerint rajtunk, az AWV-n* kívül, más lovasversenyt szervezők, ilyen jellegű versenyt nem írtak még ki soha!
* AWV = Amatőr Western Versenysorozat, szabadidős és utánpótlást nevelő lovas versenysorozat a western lovas sportban)
 
AZ E-WESTERN LÉTREHOZÁSÁVAL AZ VOLT A CÉLUNK, hogy a szabadidős western versenyszezon befejezését követően az eseménytelen őszi-téli-tavaszi időszakban is lehetőséget biztosítsunk a számodra, hogy:
TE MINT VERSENYZŐ, a következő évre való felkészülése ideje alatt is folyamatos visszajelzést kaphass a fejlődésedről
az „élő” versenyszezonon kívül is - független bírói bírálatok által -  továbbra is összemérhesd tudásodat versenyzőtársaidéval, így motivációt kapj a folyamatos felkészülésre
TE MINT OLYAN SZABADIDŐS LOVAS, akik kacérkodik a versenyzés gondolatával, de eddig nem volt módod és/vagy lehetőséged és/vagy éppen bátorságod elmenni egy „valódi” versenyre, akkor itt most kipróbálhasd a versenyzést és/vagy megmérettesd a tudásodat és lovad tudását egy független bíró által
HOGYAN ÉPÜL FEL AZ E-WESTERN?

Az E-WESTERN, az AWV adott 2019-es évi utolsó versenyét követően kerülhet kiírásra (hamarosan!), a Szervezők által megadott időszakokban, más szóval „VERSENYINTERVALLUM”-okban, ami tervezetten kb. egy-egy hónap. Az időjárástól függően, ~4 hét felkészülés és videó felvétel készítési időd lesz. Ha az adott verseny versenyintervalluma lejárt, akkor 2 nemzeti bíró le fog Téged és a többi versenyzőt is bírálni, majd kb. 1 hét múlva az eredményeitek kihirdetésre kerülnek.
 
Az őszi-téli-tavaszi kiszámíthatatlan időjárás miatt azonban nem feltétlen hónap elejétől hónap végéig tart egy versenyintervallum. Rossz idő miatt – amikor fedeles nélkül nem igen lehet lovagolni – eltolódhatnak a határok és akár 1,5 – 2 hónap is lehet egy versenyintervallum hossza.
 
Az E-WESTERN – az AWV versenyeihez hasonlóan - TÖBB FORDULÓBÓL ÁLLÓ SOROZATOT ALKOT, melyben a lovasok (vég) pontszámokat * és ez alapján természetesen helyezéseket is kapnak. (*az elért (vég) pontszám = a bírótól kapott Score-ok, vagy más néven teljesítménypontok + a Penalty-k, vagy más néven hibapontok összessége)
AZ EGYES VERSENYEKEN AZ ADOTT VERSENYSZÁMBAN ÉS KATEGÓRIÁBAN A LEGMAGASABB (VÉG) PONTSZÁMOT ELÉRT VERSENYZŐ LESZ A GYŐZTES.
 
A VERSENYZŐ AZ EGYES FORDULÓKON ELÉRT EREDMÉNYÉVEL VEHET RÉSZT A BAJNOKSÁGBAN!
 
AZ E-WESTERN utolsó kiírt versenyét követően az AWV 2020-as évi I. fordulóján kerül sor az E- Bajnoki díjátadóra.
 

MIÉRT JÓ AZ ONLINE WESTERN SHOW?
 

1. VERSENYZŐKNEK, LEENDŐ VERSENYZŐKNEK
STRESSZMENTESEN, OTTHON A LEGJOBB TUDÁSOTOKAT TUDOD MEGMUTATNI!
Ha rendszeresen edzel és versenyzel, akkor Te is jól tudod, hogy Ti (lovad és bizonyára Te magad is! ) az otthoni jól megszokott, nyugodt környezetben az edzések alkalmával, általában sokkal jobban teljesítetek, mint a versenypályán, ahol nyüzsgő környezetben, a nézők és a bíró figyelő, bíráló szemei előtt kell teljesítened. Az E-WESTERN-ben megmutathatod, hogy otthon nyugalomban, megszokott helyen,  stressz nélkül, milyen versenypontokat, milyen teljesítményt érnétek el lovaddal!
 
NAGYON KEVÉS ANYAGI ÉS EGYÉB RÁFORDÍTÁSSAL KOMPLEX BÍRÁLATI KÉPET KAPSZ A TUDÁSOTOKRÓL!
Nem kell lószállításra, szállásra költened. Anélkül, hogy különösebb energiát kellene fektetned a szállításába, az új helyszín „bemutatásába”, az idegen lovak által okozott új légkör megszoktatásába, nem kell stresszelned attól, hogy mások is néznek, miközben lovagolsz, …stb., kényelmesen otthon is versenyezhetsz. Így is képet kaphatsz a tudásodról és nem utolsó sorban – mivel versenyzel – a játék izgalma is megmarad Neked!
 
2. MINT A LOVAS VERSENYZÉSSEL KACÉRKODÓ SZABADIDŐS LOVASNAK

KIPRÓBÁLHATOD, HOGY MILYEN EGYÁLTALÁN EGY LOVAS VERSENYEN RÉSZT VENNI!
Olcsón, stressz mentesen, ismeretlenül, tapasztalat- és tulajdonképpen veszteni való nélkül kipróbálhatjátok magatokat! Megtudod, hogy mit tudtok, össze tudod mérni a magatok tudását a másokéval!
 
3. MINT KLASSZIKUS STÍLUSBAN LOVAGLÓ LOVASNAK

KIPRÓBÁLHATOD A LOVAS VERSENYZÉST WESTERN STÍLUSBAN IS!
Ha eddig angol stílusban lovagoltál, de szabadidős lovas vagy, akkor mindenképpen javasoljuk Neked, hogy próbáld ki a western stílust is, hiszen a western lovaglás versenyszámai kimondottan a mindennapi életben való (terep) lovaglás elemeire épülnek. PONT NEKED VALÓK!
 
4. EDZŐKNEK, FEKÉSZÍTŐKNEK
Megmutathatod munkád gyümölcsét azokon a tanítványaidon keresztül is, akik anyagi, vagy egyéb okok miatt eddig nem vettek részt a versenyzésben!
 
5. BELOVAGLÓKNAK
Bemutathatod azoknak az általad belovagolt lovak tudását is, amiket Te magad, vagy a Tulajdonosuk eddig nem kívánt megversenyeztetni!
 

AZ ONLINE VERSENYZÉS MENETE
1. Az AWV kiírja az E-WESTERN online versenyét és közzé teszi a versenyinfókat
    Itt: http://www.amatorwestern.hu/  és
    Itt: https://www.facebook.com/westernverseny/

2. Meghatározza az adott forduló versenyintervallumát (ami az 1 forduló esetében tervezetten: október 10-től november 10-ig tart
3.  Az AWV megnyitja az online nevezési oldalt
4.  A versenyző - a versenyintervallumban bármikor - online benevez a versenyre  az általa kiválasztott versenyszámra és arra a kategóriára, amit a szabályzat megenged számára
5.  A versenyző a nevezését követően elutalja a nevezési és startdíját, vagy startdíjait az online nevezési oldalon megadott számlaszámra
6.  A versenyző az adott versenyre megadott intervallumban, ami tervezetten kb.: 4 hét (de rossz időjárás miatt megnövekedhet) a szabályzatban megadott módon elkészíttet magáról egy videót, miközben lelovagolja lovával a versenyszámra megadott pályát (pattern-t)
7.  2 AWV bíró lebírálja a versenyző futamát
8.  Az AWV iroda összesíti a versenyzői pontokat és kihirdeti az adott versenyszám/

     kategória helyezéseit, pontszámait
9.  A versenyszezon végén az E-szabályzat szerint bajnokokat hirdetünk!
 

VIDEÓK KÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK
 

1.         A kiválasztott versenyszám/kategóriájába egy ló-lovas párosnak csak 1 db videót lehet beküldeni! Ha több versenyszámba nevezel, akkor természetesen mindegyikbe 1-et - 1-et kell beküldened. A megadott versenyintervallumban készíttethetsz magadról annyi videót, amennyit csak akarsz és az általad legjobbnak ítéltet küldd be! Lehetőség van 1 adott videóval több kategóriába is benevezni pl. pleasureben, vagy más versenyszámban, ha ott a különböző kategóriáknak ugyan az a pályarajza. (Pl.: Egy youth lovas, western pleasure versenyszámban, azonos videóval benevezhet a youth, az amateur, és az open osztályokba is.)
2.         A futamodat a lehető legjobb láthatósággal, a legnagyobb, legélesebb felbontásban és a lehető legjobb fényviszonyokkal kell felvenni. Kizáráshoz vezet, ha a videó bírálati szempontból nem jól látható! (Pl. nappal szemben, félhomályban, alacsony felbontásban túl távolról, túl közelről, túl sok zajjal, bemozgatva, …stb. történt a felvétel.) Lásd a képet is!
3.         A beküldött videó fekvő tájolású kell, hogy legyen!
4.         A videó elnevezése a következő formában kötelező:
a.         versenyszám-kategória-lovasneve-lóneve-digitálisstartszám
b.         pl.: trail-limitedopen-peldapeter-szilaj-3
c.         tehát csupa kisbetűvel, ékezet nélkül, a nevek egybeírva, az egységek kötőjellel elválasztva
5.         A videó rögzítése a következő formátumú lehet: mkv, mp4
6.         A lovas futamát arról a helyről kell felvenni, ami a patternben „bírói hely”-ként fel van tüntetve! Így:
7.         A lovas (a kalapja tetejétől a lova patája aljáig) töltse ki legalább a kép magasságának a felét, de ne töltse ki jobban, mint a kép magasságának a ¾-ed része, hogy a bírók számára jól látható/megfigyelhető legyen! A lovasnak MINDIG jól látszódnia kell a videó teljes hosszában!
8.         Ha a lovas akadályban (pl. négyszög), vagy akadály felett (pl. járórudak) dolgozik akkor a felvételen a komplett akadálynak látszódnia kell!
9.         Ha a lovast egy helyről kell felvenni (mint pl. a reiningnél), akkor értelem szerűen közelíteni és távolítani kell a kamerával.
10.   A western pleasure esetén középen kell állni, de természetesen a videós MOZOGHAT, hiszen el kell majd lépjen a lovas elől!

11.       A videót FOLYAMATOSAN (vágás nélkül) kell felvenni!
12.       A Videón rajta kell hagyni az eredeti hangot (ez különösen fontos trail esetén). Nem elfogadható (=kizáráshoz vezet) ha a videón hallatszik az edző/felkészítő/bárki szóbeli utasítása. Trail versenyszám kivételével a nem zavaró zenei aláfestés megengedett! Az eredeti hang bárminemű elrejtése, zavarása kizáráshoz vezet! Kivétel a western pleasure esetében az utasítások hangja.
13.       A versenyszám végén minden lovasnak oda kell mennie a videóshoz és fel kell vetetnie közelről az akkor és ott levett fejző zabla-részét, a lova mind a két oldalát és az egyéb használt felszerelését is! Ennek elmulasztása a lovas kizárását eredményezi!

 

FIGYELEM!
Itt szeretnénk a figyelmedet felhívni arra, hogy bár nagyon sok előnnyel jár számodra az online versenyzés, azt nem szabad elfelejtened, hogy az itt elért eredményedet nem biztos, hogy egy valódi versenyen is el tudod érni, a már említett okok miatt!
Ilyen például, hogy mint minden sportoló, bizonyára Te is valamilyen szinten stresszes vagy igazi versenykörülmények között, mert egy igazi versenyen „ott és akkor”, azaz egy lehetőséggel – ráadásul figyelő tekintetek előtt – kell bizonyítanod, tudásod legjavát adnod!
Az ember lelkiállapota – ha akarja, ha nem átragad a lovára is. Így a ló is stresszessé válik már csak a lovasától is, a külső rengeteg zavaró körülményről nem is beszélve!
Ez persze nem jelenti azt, hogy az E-Westen ne járna előnyökkel. Sőt nagyon sokat segíthet Neked a valódi versenyzésben!
 

KEZDŐKÉNT MELYIK VERSENYSZÁMOT ÉS AZON BELÜL MELYIK KATEGÓRIÁT VÁLASSZAM?

Kezdő lovasként a leginkább ajánlott versenyszám a Ranch Riding versenyszám.

Erről a versenyszámról bővebben itt olvashatsz: Ranch Riding

 

A Western Horsemanship versenyszámban a bíró a lovas ülének és segítségadásainak minőségét bírálja.

A Western Pleasure versenyszámban a ló mozgása a bírálat fő szempontja.

A trail versenyszámban rudak felett bóják között és körül kell páylát lovagolni.

 

E 3 versenyszám is érdekelheti a kezdőket.