Az IC Ranch Westernlovas Egyesület - Szentes

Szabadidős és utánpótlást nevelő versenysorozata

HOME

Egyszerűsített "mobilbarát" verzió!

Állatorvosi feltételek lóval a versenyek helyszínére történő belépés esetén:

 

Kedves versenyzők!

 

Kérnénk mindenkit,  hogy legyen szíves maradéktalanul tartsa be az állatorvosi feltételeket, mert minden verseny helyszínére érkező ló lóútlevelét, benne az előírt oltások és vérvételezések meglétét - a saját és mások lova védelmében - leellenőrizzük. Az ellenőrzés a ló levétele előtt történik és a verseny helyszínére kiküldött hatósági állatorvos, vagy a járási főállatorvos kijelölése alapján a verseny állatorvosa végzi.

 

A magyarországi törvényi szabályozás a következőket írja elő:

 

Ha egy ló elhagyja a lakhelye szerinti közigazgatási határt (azaz kilép a településéről) és valamilyen rendezvényre (versenyre, szabadidős versenyre, vagy egyéb lovas találkozóra, közös edzésre, stb.) megy, vagy szállítják, akkor kötelező, hogy legyen mellette a szabályosan kitöltött útlevél.


A „szabályosan kitöltött” lóútlevél állatorvosi részében – e tekintetben - a következőknek kell benne lennie:

 

1. Vakcinázások:

A versenyre, szabadidős versenyre, versenyezni, vagy csak bemutatóra, látogatóba érkező lovak tekintetében kötelező az MLSZ által megkövetelt minimális (FEI) szabályozást betartani, ami a következő:

 

A lovat szabályosan  vakcinázni* kell lóinfluenza ellen  és ezt az állatorvosnak  igazolnia is kell a lóútlevélben.

* Szabályos vakcinázás = alapimmunizálás (első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás) + utána 6 hónapon belüli emlékeztető oltást jelen (+/- 21 nap). A további emlékeztető oltásokat 6 havonta (+/- 21 nap) kell beadni.

 

Magyarországon vakcinázásra csak Magyarországon törzskönyvezett vakcina használható. Tehát nem elfogadható olyan vakcina, ami lehet, hogy az EU más államában regisztrált, de Magyarországon nem.  Akkor is igaz ez, ha a vakcinát magyar állatorvos adta be és az érvényes magyar állatorvosi kamarai bélyegzőjével igazolta.  Tehát az ilyen vakcinázás nem érvényes.

 

A vakcinázást az állatorvos aláírása és bélyegzője tanúsítja. A vakcinázáskor nem kötelező a matrica beragasztása. Ugyanakkor az önmagában - az állatorvos aláírása és bélyegzője nélkül - beragasztott matrica semmit nem igazol és nem elfogadható.

 

2. Vérvételezés:

 

A helyszín lovai és a versenyre érkező lovak védelmében/érdekében a helyszínre érkező lovaknak 1 évnél nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálattal kell rendelkezniük FKV és takonykór tekintetében.
 

A versenyzőknek a figyelmébe ajánlott, hogy ha a budapesti ÁDI Labor (Buadapest, Tábornok u.) nem tudná időben elvégezni a vizsglatot, akkor akkreditált laborként a békéscsabai Állategészségügyi Labor Kft.-be is küldhető minta, ahol a vizsgálat elvégzése általában gyorsabb.

Elérhetőségeik: Állategészségügyi Labor Kft, 5600 Békéscsaba, Szerdahelyi u. 2.  Tel.: 66/ 447-147 , 66/ 447-460

DOWNLOAD